Ηλεκτρονική συνταγογράφηση - Συμβάσεις με ταμεία

24210 25451      kostas_tz13@hotmail.com

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α. ΤΖΙΩΛΑΣ

Ειδικός Καρδιολόγος

Ειδικευθείς εις Διαθωρακικό & Διοισοφάγειο Υπερηχοκαρδιογράφημα

Triplex καρδιάς: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Το ηχοκαρδιογράφημα (λέγεται και triplex καρδιάς) δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να βλέπουν κατευθείαν την καρδιά χωρίς να τρυπούν

το δέρμα. Αυτή η μοναδική διαδικασία μειώνει την ανάγκη για αιματηρές και πιθανώς επικίνδυνες εξετάσεις όπως ο καρδιακός καθετηριασμός.

Η εξέταση γίνεται με κατάλληλη συσκευή η οποία εκπέμπει υπέρηχους, αναλύσει το σήμα που λαμβάνει και να το μετατρέψει σε εικόνα. Η εικόνα αυτή μελετάται από τον καρδιολόγο, ώστε να διαγνώσει παθήσεις της καρδιάς που επηρεάζουν το μέγεθος, το σχήμα και τη λειτουργικότητα των διαφόρων τμημάτων της. Το τρίπλεξ καρδιάς μπορεί να χρειαστεί, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά αν πρόκειται να αθληθούν.

Να σημειωθεί ότι το ηχοκαρδιογράφημα, επειδή χρησιμοποιεί υπέρηχους λέγεται επίσης υπερηχοκαρδιογράφημα ή υπερηχογράφημα καρδιάς.

Τι είναι το τρίπλεξ καρδιάς

Το triplex καρδιάς είναι μια ειδική εφαρμογή διαγνωστικών υπερήχων (ήχος τόσο υψηλής συχνότητας, που είναι αδύνατο να τον ακούσει ο άνθρωπος). Στο ηχοκαρδιογράφημα, κύματα υπερήχων εκπέμπονται και επιστρέφουν από τις εσωτερικές δομές. Τα ηχητικά κύματα στέλνονται στο σώμα από μια ειδική συσκευή που ονομάζεται μορφοτροπέας.

Ο μορφοτροπέας εντοπίζει επίσης τους ήχους που επιστρέφουν από τις επιφάνειες των εσωτερικών δομών, όπως το μυοκάρδιο και οι καρδιακές βαλβίδες. Ένα μηχάνημα (ο ηχοκαρδιογράφος) αναλύει τα κύματα και καθορίζει την απόσταση των δομών από το μορφοτροπέα. Ένας υπολογιστής υπολογίζει το χρόνο που κάνουν τα ηχητικά κύματα να πάνε προς και από την καρδιά και μετά δημιουργεί το σχήμα της καρδιάς με βάση αυτές τις πληροφορίες. Η εικόνα της καρδιάς εμφανίζεται σε μια οθόνη και μπορεί να καταγραφεί σε βίντεο ή να αποτυπωθεί σε χαρτί.

Το υπερηχοκαρδιογράφημα μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους και να εμφανιστεί σε διάφορες μορφές, ανάλογα με το είδος των πληροφοριών που χρειάζονται για την καρδιά. Αλλάζοντας τη θέση του μορφοτροπέα, ο γιατρός μπορεί να δει τα περισσότερα μέρη της καρδιάς και να πάρει μια καλή εικόνα του πόσο καλά λειτουργούν.

Ένας είδος υπερηχοκαρδιογραφήματος βασίζεται στην τεχνολογία που ονομάζεται υπέρηχος Doppler. Όταν τα ηχητικά κύματα αναπηδούν από τα αιμοκύτταρα και πηγαίνουν προς την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, αλλάζουν τόνο με χαρακτηριστικό τρόπο. Αυτή η αλλαγή ονομάζεται αλλαγή Doppler – ονομασία που έχει καθιερωθεί προς τιμήν του Αυστριακού γιατρού και μαθηματικού που έζησε τη δεκαετία του 1800.

Με τα σήματα Doppler το ηχοκαρδιογράφημα εμφανίζει πληροφορίες ήχου και εικόνας για τη ροή του αίματος στην καρδιά. Κατά την εξέταση θα ακούσετε έναν παλμικό ήχο. Αυτός ο ήχος είναι η ερμηνεία του ηχοκαρδιογραφήματος για το αίμα που κυλά ανάμεσα στις δομές της καρδιάς.

Το υπερηχογράφημα Doppler είναι ιδιαίτερα χρήσιμο διότι δείχνει το πόσο σωστά λειτουργούν οι καρδιακές βαλβίδες. Μπορεί επίσης να μετρήσει την πίεση μέσα στην καρδιά και το βαθμό στένωσης ή διαρροής μιας βαλβίδας. Υπάρχουν όμως κι άλλα είδη ηχοκαρδιογραφήματος που δίνουν πιο λεπτομερείς και ειδικευμένες πληροφορίες για την καρδιά και τη λειτουργία της.

TVI

Η μονάδα μας διαθέτει σύγχρονο καρδιολογικό εξοπλισμό και μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης και εξειδίκευσης του καρδιολόγου μας στον τομέα των υπερήχων καρδιάς, προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Πέραν της κλασσικής ηχοκαρδιογραφίας (2D, Doppler, triplex) διενεργούνται και μελέτες με τις νεότερες τεχνικές υπερήχων καρδιάς (ιστική Doppler απεικόνιση – TDI/TVI , 2D STRAIN-SPECKLE TRACKING-TORSION, μελέτη δυσυγχρονισμού) με ειδικό λογισμικό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α. ΤΖΙΩΛΑΣ

Ειδικός Καρδιολόγος

Ειδικευθείς εις Διαθωρακικό & Διοισοφάγειο Υπερηχοκαρδιογράφημα

Διεύθυνση

Δον Δαλεζίου 13 - Γαλλίας,

38221, Βόλος

Τηλέφωνα επικοινωνίας

24210 25451 - 694 561 0894

Email

kostas_tz13@hotmail.com

by site4doctor and MyMedical